ÁLBUMS

EL MÓN DEL CÒMIC


ARTICLES


EL MÓN DEL CÒMIC us ofereix un conjunt de visions personals sobre el còmic. Al costat hi ha, per ordre alfabètic, l'enllaç que permet veure les fitxes dels personatges més interessants o més populars d'aquest mitjà d'expressió.

EL MÓN DEL CÒMIC us ofereix, cada mes, la lectura d'un àlbum. Cliqueu sobre la imatge per baixar-lo. Hi ha diferents programes que us facilitaran la seva lectura. GonVisor és un dels que es poden baixar gratuïtament.

***

LA FAMILA ULISES ha estat, possiblement, la sèrie més popular de les aparegudes al setmanari T.B.O. Va començar a ser publicada l'any 1944 quan al nostre país ha havia les presons plenes de gent que havia lluitat en el bàndol republicà. La gent de classe baixa passava dificultats per a sobreviure i menjar cada dia era una proesa que no tothom era capaç d'aconseguir. Un altre personatge de còmic, CARPANTA, ho deixava prou clar setmana darrera setmana a les pàgines de PULGARCITO. Marino Benejam creador com a guionista i dibuixant de LA FAMILIA ULISES ens va veure les dificultats d'una família -matrimoni amb tres fils i iaia- d'orígens humils per anar consolidant la seva posició dins d'una classe mitjana més aviat baixa.

Benejam fa un retrat perfecte de la situació social, política i lingüística d'aquell moment. El català, una llengua prohibida pel franquisme, és omnipresent a la sèrie. La iaia que com molta gent gra de l'època no sap llegir ni escriure ha parlat sempre la llengua proscrita i te moltes problemes quan ha d'utilitzar l'idioma imposat pels vencedors. A mesura que passen els anys la família, igual que passava a la realitat, va incorporant-se a la societat de consum. La gana ha deixat de ser la principal preocupació i el que s'imposa ara és tenir cotxe, equipar l'habitatge amb tota mena d'electrodomèstics, gaudir d'un televisor i unes bones vacances. Benejam supera la seva condició de creador d'historietes per esdevenir un bon cronista de la realitat.

Febrer 2024