EL MÓN DEL CÒMIC
ARTICLES
Benvinguts al web El món del còmic un conjunt de visions personals sobre el còmic. Al costat hi ha, per ordre alfabètic, fitxes dels personatges que, personalment, considero més interessants, suggeridors o, simplement, més populars d'aquest mitjà d'expressió. Com qualsevol selecció personal és discutible i incompleta. Discutible perquè es basa ens criteris estètics i ideològics que no, necessàriament, han de ser compartits pels lectors. Incompleta perquè falta posar-hi moltes fitxes,. Algunes per falta del temps necessari per rellegir els còmics que vaig incorporant. D'altres perquè potser no els he considerat prou importants o atractius. Aquest darrer és un criteri que alguna vegada he modificat gràcies a l'opinió d'algun lector que m'ha fet veure detalls que jo no havia apreciat.


EL INVIERNO DEL DIBUJANTE
de Paco Roca.

Un àlbum imprescindible per qualsevol afeccionat al còmic que narra el funcionament de l'editorial Bruguera en els anys en que cinc dibuixants - Guillermo Cifré, Carlos Conti, Josep Escobar, Eugenio Giner i José Peñarroya - varen plantar cara a l'empresa reclamant els seus drets d'autor fundant una nova empresa i editant un nou setmanari amb el nom de Tio Vivo.

La sortida d'aquests dibuixants va propiciar l'entrada a Bruguera de noms com Francisco Ibañez, Robert Segura o Joan Raffat "Raf" que van introduir sutils però importants canvis en el concepte d'humor que habia estat caracter´sitic i fonamental en els anys de la postguerra. Hi ha una conversa entre Escobar i Peñarroya en la què reconeixent la vàlau dels nous dibuixants critiquen la pèrdua de crítica social de Pulgarcito. Ja ningú, a l'Espanya del 57, passava la fam que passava Carpanta.

Un reconeixement als qui varen fer Pulgarcito i també un reconeixement als primers que van lluitar pel reconeixement dels seus drets d'autor.

Gràcies Paco Roca.

 Cada més us podeu baixar el primer àlbum d'una col·lecció.
Aquest mes:

AGENT SECRET X-9

Darreres fitxes incorporades al diccionari
BETELGEUSE
ANTARES
DJINN
CASACAS AZULES
DETECTIVE DE HOLLYWOOD
FLORITA
TINTIN
LES PEAUX ROUGES
TERRY Y LOS PIRATAS
SPIROU ET FANTASIO
@ Toni Segarra