AMOK
Autors: Cesare Solinara "Phil Anderson "(guions ) i Antonio Canale "Tony Chan" (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Itàlia, 1/9/1946 Colalana Avventure e Mistero #1. Edizioni Juventus.

Col·lecció de 45 quaderns numerats de l'1 al 21 i sense numerar la resta que va ser distribuida en castellà per Hispano Americana de Ediciones.

Comença la sèrie a la costa de Java quan Nikita una noia que està celebrant el seu divuitè aniversari és raptada i portada a Califòrnia on, junt a d'altres captives, ha d'esperar que els raptors aconsegueixin el corresponent rescat. Bill Davidson, un periodista americà publica als diaris el que per Amok por ser una pista per trobar la seva estimada Nikita. Només ens falta Edmea, una occidental enamorada sense esperança d'Amok, que per eliminar la seva rival no dubte amb aliar-sa amb el malvat Mister Kroll, per tenir el quadre de personatges que es mouran, tant pel que fa als guions, extremadament densos de text, com pels dibuixos molt inspirats per Caniff, en escenaris semblants als de EL HOMBRE ENMASCARADO. Potser per influència d'aquest Amok porta pistola a la cintura i es posa una màscara a meitat del primer episodi quan d'entrada no en portava. Cosa curiosa perquè els emmascarats predecessors ho feien per ocultar la seva verdadera identitat el que no és el cas del nostre protagonista. Unes vinyetes més endavant el dibuixant hi afegeix una capa. D'aquesta manera ja tenim un superheroi italià d'estar per casa.

Per més, però, que Chan vulgui imitar Caniff les diferències de dibuix son abismals. Chan omple les vinyetes amb el màxim de gent possible i evita posar decorats i fons realistes. A mesura que va sortin nous quaderns els autors augmenten la mida de les vinyetes (menys en una tira), disminueix la quantitat de text i l'acció es torna més dinàmica.

La creació d'AMOK es produeix quant acaba de finalitzar la segona guerra mundial. A tot Europa hi ha hagut forces que han lluitat contra els nazis i on les dones han tingut un paper important. Sembla però que aquestes "noves idees" no hagin arribat als autors de la sèrie perquè Nikita continua insistint en utilitzar l'expressió "el meu Senyor" que es refereix a Amok. Curosament la única dona que té una actitud més moderna és la "dolenta" Edmea.

AMOK va aconseguir força èxit dins i fora d'Itàlia. A Espanya va ser distribuït per Hispano Americana de Ediciones.

El món del còmic
Toni Segarra