EL MÓN DEL CÒMIC

GENER 2008

Els tres editors més importants del nostre país, (per ordre alfabètic: Glénat, Norma i Planeta de Agostini) han aprofitat les festes de Cap d'Any per treure al mercat moltes novetats interessants. De totes elles volem destacar-ne una de cadascun dels editors. De Glénat he escollit la darrera obra de Carlos Giménez, 36-39. Malos tiempos una visió de la nostra guerra civil narrada a partir de les memòries d'una persona que la va viure en una ciutat castellana. No he tingut encara l'ocasió de llegir-la però em permeto endevinar que serà una obra de la que se'n parlarà força. No puc deixar de pensar en la coincidència temàtica amb els darrers treballs de Julio Ribera, un gran dibuixant català que resideix a França, que dona una altre versió de la nostra guerra civil i la postguerra franquista, vista pels seus ulls de nen, en els àlbums Montserrat i Jeunesse bafouée malauradament no editats a Espanya.
De Carlos Giménez poca cosa cal dir que no es pugui trobar en aquest mateixa web. Es tracta, indiscutiblement, d'un dels grans mestres de la historieta espanyola que ha deixat obres imprescindibles a qualsevol biblioteca. Des de les seves extraordinàries aportacions a la ciència-ficció fins a les que descriuen la realitat socio-política del nostre entorn. Esperem i desitgem que aquesta darrera estigui a l'alçada de les millors.

De Norma cal destacar la publicació, fa un parell de mesos, del nou àlbum d'una sèrie que ens pensàvem definitivament acabada. Es tracta de Yo, Jolan, el volum trentè de la sèrie THORGAL, dibuixat, com sempre, pel polonès Grzegorz Rosinski però que ha substituït el seu guionista habitual Jean Van Hamme que darrerament començava a repetir-se excessivament, per Yves Sente que es va donar a conèixer com a guionista de La Maquinación Voronov, 14è àlbum de les aventures de BLAKE I MORTIMER, que va ser dibuixat per André Juillard, l'autor de LAS 7 VIDAS DEL GAVILÁN.
El canvi de guionista ha estat potser determinant per un altre canvi, el del protagonista. Malgrat que la sèrie conserva el nom, possiblement per motius de mercat, el protagonista ja no és Thorgal que passa el relleu al seu fill Jolan tal i com indica el títol de l'àlbum.
THORGAL és una sèrie que va passar ràpidament de la ciència-ficció a la fantasia i Sente, el nou guionista, accentua aquesta característica barrejant deus i mags. Llàstima però que el guió és una mica massa previsible.

Potser el tret més característic de la producció de Planeta DeAgostini sigui el percentatge elevat de producció que dedica al còmic americà i als superherois. Això no impedeix que, de tant en quant, publiqui, a bons preus, obres mestres de la BD com La sangre de las bestias, el volum sisè de MURENA, que acaba de treure al mercat aquest desembre passat. Pel gener, a part dels volums que segueixen les ja conegudes sèries de BATMAN. AQUAMAN o de EL DETECTIVE MARCIANO, es pot destacar la publicació del primer número de LA SAGA DE CONAN que recull les millors aventures publicades cronològicament en una col·lecció que, segons anuncien, tindrà trenta-cinc volums. Una delícia pels afeccionats a aquest personatge. Afeccionats entre els quals, ho he de reconèixer, no m'hi compto pas. Potser perquè no sóc capaç d'entendre que, bo i reconeixent la qualitat del seu grafisme, es pugui sentir la més petita admiració pel model de personatge que ens proposen els guionistes.

FEBRER 2008

A vegades succeeix que l'aparició d'un bon àlbum en el mercat espanyol pot passar desapercebuda sobretot si es tracta d'una editorial de les què no ens inunda amb novetats. Això és el que ens ha passat amb un àlbum que Diábolo Ediciones va treure al mercat fa uns mesos enrere. Es tracta de Home Sweet Home el primer de la sèrie JAZZ MAYNARD publicat inicialment a França per Dargaud i obra de dos autors de casa nostra: Raule i Roger.
Jazz Maynard, trompeta de jazz i alguna cosa més, va néixer en el barceloní barri del Raval. La seva joventut abocada a la delinqüència el va fer marxar a Estats Units on aconseguí situar-se en el món de la música. L'avís, però, de que la seva germana també es troba a Nova York en mans d'una banda que l'obliga a prostituir-se li fa prendre una sèrie de decisions que l'acabaran fent tornar a Barcelona. Tornar-se a trobar, deu anys més tard, en els llocs que li eren coneguts no li estalviarà cap problema i, fins i tot, potser li afegirà alguna complicació més.
Raule, un guionista barceloní nascut el 71 i format a l'escola Joso
, ha construït una magnífica història en la qual no hi ha personatges plans, tothom intenta sortir-se'n el millor que pot d'un entorn cruel i per a fer-ho utilitza les armes que té al seu abast. Roger Ibáñez, també barceloní, sis anys més jove i ex-Joso, per la seva part, ha sabut visualitzar amb uns excel·lents dibuixos aquesta història.
No crec gens aventurat atrevir-me a afirmar que JAZZ MAYNARD, sèrie de la què inicialment s'han previst tres àlbums, serà una de les obres més important del còmic espanyol de aquesta dècada.

MARÇ 2008

Planeta de Agostini ha anunciat les novetats que prepara per el proper Saló del Còmic. En d'altres webs més admiradores dels superherois trobareu prou informació pel que fa a aquest tipus de còmic. Per la meva part prefereixo destacar la publicació de diverses àlbums en un sol volum, i a preu mol econòmic, a l'estil del que, a França, es coneix com a "integrals".

Dues d'aquestes sèries són novetat absoluta aquí i una d'elles considerada per la crítica francesa com una de les millors obres de ciència-ficció que ha creat el còmic. Es tracta de Aldebaran el primer cicle, de cinc àlbums, de la sèrie LES MONDES D'ALDEBARAN, escrita i dibuixada per Leo, un volum de 248 pàgines al preu insòlit de 20 euros. La segona és EL CANTO DE LAS STRIGES d'Eric Corbeyran i Richard Guerianeau de 288 pàgines també al mateix preu, el típic còmic d'agents especials capaços de guanyar una pila d'enemics gràcies al domini de les arts marcials. En una instal·lació militar d'alta tecnologia quatre terroristes intenten matar el president del Estats Units. L'atemptat fracassa gràcies a la intervenció d'una noia desconeguda, una stryge, que, al igual que els terroristes, aconsegueix introduir-se i circular per l'interior de l'edifici malgrat els sofisticats sistemes de seguretat i a la pila de soldats que han d'impedir la presència de qualsevol persona no autoritzada. Conclusió, les tombarelles i patades són més útils que els mitjans electrònics.

A més a més dues reedicions en format integral. La primera, un volum de 264 pàgines a 25 euros, el recull de diverses històries del western COMANCHE amb guions de Michel Greg i dibuixos de Hermann. La segona la reedició, també en volum únic, de La estrella del destino d'Stephen Desberg i Enrico Marini.

Teniu més informació de les sèries ALDEBARAN i COMANCHE a l'índex que hi ha a l'esquerra en aquesta mateixa pàgina.

 

El món del còmic
© Toni Segarra