EL JABATO
Autors: Víctor Mora (guions ) i Francisco Darnís (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Espanya, 1958. Superaventuras d'Editorial Bruguera

La decisió de publicar questa col·lecció no deixa de ser una cosa curiosa en el món editorial atès que la sèrie surt com una còpia de EL CAPITAN TRUENO amb lleugeres modificacions però és produïda per la mateixa editorial i el mateix guionista que utilitzarà un esquema de personatges molt similar als que havia utilitzat en la sèrie anterior. L'editorial creava una nova sèrie que esdevindria competència directa de la que ja existia, una idea que s'hauria explicat, però no era el cas, si les vendes i l'èxit de la primera haguessin estat en procés de baixada.

Aquest cop Víctor Mora situa els protagonistes a l'època en la que els romans dominaven el món. El rigor, però, amb la realitat històrica que havia tingut amb el capità TRUENO en aquesta ha desaparegut. El Jabato i el seu inseparable amic Taurus (el forçut equivalent a Goliath) son cristians malgrat que tot just començar els autors ens diuen que l'acció transcórrer abans de la Crucifixió. I a mida que anem llegint veiem passar vertiginosament els emperadors Sulla (fictici), Neró (54 DC), Tit (79 DC) i Trajà (98 DC) sense que el Jabato envelleixi ni un pel. I, fins i tot, podrem veure Roma a punt de ser envaïda pels bàrbars quatre-cents anys abans que això pasés.

Com és normal en el còmic el protagonista enamora totes les noies maques que passen pel seu costat. En el cas del Jabato la cosa és potser una mica exagerada perquè en pocs episodis ja han caigut rendides als seus encants Claudia, Adua, Zoni i Tais. Però tampoc ens ha de sorprendre perquè el Jabato, un humil pastor ibèric, sap què és el simun, sap orientar-se en un desert, sap estratègia militar millor que ningú, sap que el ivori -que no havia vist mai- és "or blanc", parla llatí, grec, hitita i coneix els dialectes africans. Les multinacionals d'avui se'l disputarien.

El món del còmic
Toni Segarra