NYMPHÉAS NOIRS
Autors: Fred Duval (guions) i Didier Cassegrain(dibuixos). Adaptació: Michel Bussi
Lloc i data d'aparició: França (Dupuis, 25/01/2019). Colecció: Aire Libre

Cal dir, primer de tot, que NYMPHÉAS NOIRS (NENÚFARES NEGROS en versió espanyola) és una novel·la gràfica i no pas un còmic. És una llàstima perquè això ens privarà d'una continuació.

La obra té lloc a Giverny el poblet de Normandia on Monet ve viure i pintar els seus nombrosos quadres de nenúfars. La novel·la està totalment subjugada per aquestes pintures i els seus colors pastel queden perfectament recollits en el dibuixos de Cassegrain.

El món idíl·lic del poblet es veu alterat, però per diferents assassinats. Hi ha tres personatges femenins de edats molt diferents que centren l'acció al voltant seu i els autors juguen perfectament amb el temps que queda lligat a la mirada de cadascuna d'elles.

Les tres protagonistes, Fanette, una nena d'onze anys apassionada per la pintura, Stéphanie una dona de trenta-sis mestre de l'escola del poble i la narradora, una anciana de noranta que observa de manera insistent tot el que passa. Les tres veuen els fets amb ulls diferents. Els autors diuen d'elles que la petita és egoista; la jove, mentidera i la gran, dolenta. Probablement el lector discreparà d'aquest adjectius quan acabi la lectura.

La influència del que Monet i el seu art va representar pel poble condiciona de manera absoluta la vida dels seus habitants fins el punt que algun d'ells es troba tan impossibilitat d'allunyar-se com d'un pres sortir de la seva presó.

Potser algun dels assassinat pot explicar-se pel desig de trobar un suposat quadre perdut de Monet el valor del qual pot superar el preu de tots els terrenys de la regió sense descartar, però, la gelosia que provoca al marit qualsevol que s'acosti a la jove i bonica mestra. No són, però, els únics motius possibles. Fins i tot es pot morir per tenir determinades idees sobre l'art.

Tot el volum és d'una gran bellesa plàstica i un homenatge a l'impressionisme. Veure recreats els quadres de Monet és ja un al·licient per gaudir del llibre. La pàgina on es reprodueix una de les catedrals de Rouen amb personatges actuals és una veritable meravella.

El món del còmic
Toni Segarra