EL MÓN DEL CÒMIC
La portada es canvia el començament de cada mes

BRIGADA VERHOEVEN és l'adaptació al format còmic de les novel·les de Pierre Lemaitre el protagonista de les quals, el comandant Camille Verhoeven, és un nan acomplexat però amb una intel·ligència força superior a la normal. Està clar que, ateses les característiques físiques del protagonista, no veuren aquí allò tant habitual en d'altres sèries de persecucions per carrers o edificis i baralles a cops de puny. Resoldre els casos és, per Verhoeven, abans que res fer servir el cervell per entendre les raons del delinqüent. També pot sorprendre que el seu equip estigui format només per tres discrets inspectors i no surti la pila d'agents uniformats a que ens han acostumat, sobretot, les sèries televisives.

LOS GUERREROS DE DIOS és una sèrie en cinc volums que té lloc a França en el moment que la reforma calvinista divideix els ciutadans en enfrontaments violents que acabaran provocant un de les guerres de religió més sagnats que ha viscut Europa. La sèrie no pretén ser en cap moment un llibre d'història però barreja els protagonistes inventats pel guionista amb personatges i fets reals de maera rigorosa que al mateix temps vol ser didàctica.

Si cadascun dels àlbums es llegeix amb interès cal arribar al darrer per torbar-se amb una obra realment excepcional. Les escenes impressionants de la Nit de sant Bartomeu no fan més que anticipar un final esglaiador. Un final que els lectors que ho fan en castellà podran llegir en el darrer dels dos integrals publicats per Ponent Mon.

AMORS FRÀGILS és una magnífica sèrie ambientada a l'Alemanya dels anys trenta i quaranta que segueix la vida d'uns joves que transcorre de manera paral·lela al sorgiment i desenvolupament del nazisme en aquest país. La història comença al sud de França el juny de 1942 però poques pàgines més endavant la narració fa un salt enrere per situar-nos a Berlín -any 1932- a l'iniciï del relat.

El còmic deixa clar que si el nazisme va triomfar és perquè la seva ideologia estava profundament arrelada en el pensament i comportament de la majoria de les classes acomodades alemanyes. El comportament de personatges com els pares de Mahner o Gustav Floher l'amic d'ells deixen clar com es pot opinar sobre Hitler passant de l'escepticisme de la seva política a l'entusiasme total cap la seva persona.

Si el guions son excel·lents no podem dir menys dels dibuixos de Beuriot. Uns dibuixos quasi de línea clara amb una gran documentació dels llocs que dibuixa i uns color que no fan més que destacar, si cap, la nitidesa de les planxes. Llàstima que Editorial Rosell només s'hagin publicat el dos primers episodis recollits en un sol volum en castellà. Cap editor s'ha atrevit a treure una versió en català; la visió dels editors del nostre país és una mica miop per dir-ho de manera suau.

L'Àlbum del mes: BUDDY LONGWAY