ÁLBUMS

EL MÓN DEL CÒMIC. Gener 2025


ARTICLES

PARACUELLOS és, probablement, la obra més important de còmic feta a Espanya. Feia molt poc que havia mort el dictador i ningú s'havia atrevit encara a fer una obra tan demoledora sobre el que significava viure sota el feixisme. La sèrie va començar a ser dibuixada l'any 1975, ara farà 50 anys, encara que la seva aparició ve ser el 1976 al primer número de la revista Muchas Gracias a qui cal agrair s'atrevís a publicar-la. Potser caldria anar pensant fer l'obligat homenatge el seu autor, el narrador gràfic més important d'aquest país.

El maig de l'any 1977 escrivia, en el primer número de la revista Trocha, "Paracuellos -títol genèric amb el que em referiré, per ser el primer episodi, a la darrera sèrie de Carlos Gimenez- és probablement la primera que reconcilia la historieta espanyola amb la cultura". Encara que de fet Paracuellos no era el primer episodi -ho era Carretera de Aragón- el nom escolit per mi va fer fortuna i els successius àlbums s'han publicat tots amb aquest nom.

PARACUELLOS és un magnífica reflexió, sustentada per una excel·lent tècnica narrativa, sobre el món de la infància en un context repressor dominat per una església obscurantista i un estat feixista. Els nens que, per diferents causes, s'han vist apartats de l'àmbit familiar, són les víctimes més indefenses en les mans d'un sistema que imposa una educació paramilitar, fanàtica, doctrinària, irracional i terrorífica a canvi d'una miserable compensació d'aliments que en prou feines garanteixen els mínims. Un sistema que obliga els nens a cercar les sobres que llencen seus "educadors" en el cubell d'escombraries. O que els obliga a fer la migdiada estesos en el pati de pedra sota un sol estabornidor.

Aquesta és la infància que durant uns anys va viure Carlos Giménez -Pablo, en el còmic- en les institucions falangistes de Auxilio Social. Una situació semblant a la que van viure tots els nens de la dècada dels quaranta amb la petita però important diferència, que la majoria tenien el consol de la seva família fora de l'àmbit escolar. Nens que vivien dins un sistema incapaç de resoldre els problemes més elementals precisament per estar basat en la negació de l'existència d'aquest problemes. L'educació es va deixar en mans de l'església i amb quotes de pagament. Les famílies que no podien pagar-les es quedaven al carrer o eren tancats en una espècie de presons anomenades Hogares.


De vegades pot semblar que el dibuix de Carlos és excessivament tou per descriure la crueltat de la història narrada. Cal tenir en compte primer que malgrat tot sempre queda un sentiment de nostàlgia quan algú explica la seva infància però també que sense aquest tractament la sèrie seria tan dura que difícilment seria suportable. La ironia i la tendresa que fa servir l'autor ens ajuden a digerir un dels còmics més durs que s'han fet mai sobre el sistema educatiu del franquisme. És possible justificar d'alguna manera l'angoixa, la soledat, la fam, la set i el terror d'uns nens que han de suportar la corrupció, el sadisme, la crueltat i el fanatisme dels seus zeladors?