ÁLBUMS

EL MÓN DEL CÒMIC. Març 2025


ARTICLES

Fa cinquanta anys, març de 1975, Juli Ribera, un dibuixant català nascut a Barcelona el 1927 (i mort a França el 2018) publicava a l'editorial Hachette amb guions de Christian Godard LE VAGABOND DES LIMBES que malgrat la gran popularitat obtinguda a França mai ha estat publicada ni de manera complerta ni de manera seguida en el nostre país. Només, en àlbums, Grijalbo/Dargaud va publicar el primer amb el títol El caminante del Cosmos i la promesa incomplida de treure'n quatre més. Alguns episodis, només tres, s'han pogut llegir en castellà a les revistes Cimoc i Gran Aventurero. Sembla que deu ser veritat que ningú és profeta a la seva terra.


Juli Ribera, conegut ja per la sèrie ROSY publicada a la revista Florita, era molt apreciar com a dibuixant de ciència-ficció perquè havia publicat la sèrie PLATILLOS VOLANTES l'any 1954. Aquest mateix any fart de viure en una societat opressora agafa un avió i es trasllada a França on, finalment, acabarà obtenint-ne la nacionalitat. En aquest país, després de diversos treballs, creà, l'any 1973, DRACURELLA per a la revista Pilote. Un anys després Henri Phillipini, va engrescar Godard i Ribera a crear LE VAGABOND.


Axle Munshine (Godard diu que pronunciem "Axel") és el Vagabond, anomenat així perquè està condemnat a viatjar eternament d'un lloc a l'altre de l'espai, fugint de la Guàrdia Roja en una fabulosa nau dissenyada pel seu pare i en companyia de Musky, fill o filla dels prínceps dels Eternautes, que té el do de poder escollir en cada moment l'aparença física de qualsevol edat i sexe. La majoria de les aventures del protagonista tenen lloc en mons fantasiosos o onírics lluny de qualsevol realitat enfrontant-se als seus somnis, als seus records i a les seves pròpies contradiccions. En aquest univers trobarà la bella Quimera, que viu realment en un temps i un univers paral·lel al seu, i haurà de triar entre ella i una Muskie enamorada d'Axle convertida en una atractiva noia (com tots els lectors han pogut comprovar, mentre el protagonista segueix ignorant el canvi sofert), però també trobarà Déu, un déu molt afeccionat a la beguda, el joc i les dones. Els diferents volums de la sèrie incideixen irònicament sobre mols dels temes de moda del capitalisme del segle XX.


Si Godard, però, insisteix en tractar temes d'una certa profunditat cosa no habitual en aquells moment -ell mateix diu que editors i lectors donaven més importància al continent que al contingut- no defuig de cap manera posar a les seves pàgines conceptes mot avançats de la ciència junt a d'altres que encara eren una simple especulació pròpia de la ciència-ficció. Així a les aventures d'Axel veiem clons com aquesta possibilitat era encara lluny de ser una realitat. Ja en el segon volum apareixen els forats negres que tot just havien estat batejats amb aquest nom l'any 1969. Però, sobre tot, el concepte i la natura del temps afegits a l'existència d'universos paral·lels és la base argumental de la sèrie. Quan a través de molts canvis espai-temporals podem entendre les relacions Quimera-Musky (pàgines 15 i 16 del volum 4 de l'Intégrale), els canvis de Musky (pàgina 11 del volum 5 de l'Intégrale) o comprendre l'entesa-desentesa entre Musky i Muskie, el treball de Godard-Ribera arriba a una alçada considerable. Si alguna cosa es podia criticar en els primers volums eren les llargues frases explicatives, innecessàries, per situar-nos en mons sorprenents però perfectament comprensibles. La sèrie canvia molt per a bé a partir de
El último depredador l'episodi on Axle descobreix una part important del significat del seu somni.


Tenir ambigüitats sobre el tema sexual, dir -com ho fa Musky- que Deu és una faula infantil o presentar-lo com un vell borratxo pervertit sexual, o que sortissin cossos despullats en abundància i en postures no ben vistes per a capellans i beates -possiblement no s'havia vist mai una parella fent l'amor de manera explícita en un còmic comercial- no va propiciar pas la seva edició a finals de la dècada dels setanta en un país en el que encara faltaven uns mesos perquè morís un dictador que havia consolidat un sistema polític i moral molt condicionat per una jerarquia catòlica conservadora i reaccionària.