SCIUSCIÀ (SUCHAI)
Autors: Tristano Torelli i Giana Anguissola (guions) i Ferdinando Tacconi (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Italia, 22 de gener de 1949. Editat per Editrice Torelli

SUCHAI és, probablement, un dels còmics més injustament oblidats a les enciclopèdies del còmic sobre tot tenint en compte que va ser el primer còmic inspirat en el neorealisme italià i, segur, el més important de tots ells.

El títol va ser manllevat de la pel·lícula de Vittorio DeSica El limpiabotas (1946). L'acció té lloc al sud d'Italià poc després que els nord-americans han aconseguit ocupar una part del territori.

Eren uns moments d'escassetat de tota mena i els tebeos es feien en retalls de paper econòmic per fer-los semblants a les Daylies americanes. Va ser la manera en que es va publicar Suchai (1949) igual que ho ho havia fet El pequeño Sheriff (1948) i ho faria Nat del Santa Cruz (1951). Més tard van ser reeditats en quaderns de tres episodis i format vertical tal com mostra la imatge de la dreta.

SUCHAI narra les aventures de Nico un adolescent que es mal guanya la vida com a netejador de sabates un "shoe shine" pronunciat "su chai". Acompanyat per Fiammeta -Alondra en la versió espanyola- aconsegueixen arribar a Roma i lliurar un missatge d'un oficial americà. Malauradament Suchai és ferit i capturat pels alemanys. Aconsegueix fugir amb l'ajut d'un policia italià sense saber, però, on anar i amb la ferida encara tendre. És ara que trobarà Pantera un noi més petit que s'unirà a les aventures de la parella i es convertirà en un personatge imprescindible.

La sèrie no amaga la realitat del poble italià. La gent vetlla per la seva supervivència encara que sigui a costa de robar, matar, trair o denunciar a d'altres compatriotes. El que queda clar és la crueltat contra la població civil. No veiem massa trinxeres, tancs ni tropes al assalt. Veiem avions bombardejant sempre la població civil, els poblets desmilitaritzats i les carreteres sense tropes. Veiem la misèria de la gent cercant menjar o aixopluc.

La primera part de SUCHAI -fins el quadern 144, el 23 d'octubre de 951- va tenir una gran acceptació per part del públic. El 30 d'octubre comença la segona part. El realisme, però, dels episodis va desaparèixer quan Suchai i els seus amics van passar a ser oficialment agents dels Estats Units i enviats en missions secretes a d'altres països. A partir d'aquell moment les vendes van decaure ràpidament fins que va deixar de publicar-se l'abril de l'any 1953.

Com a curiositats: primer els números 96 i 97 -"Tori e toreri" i "Corrida tragica"- no van ser publicats a Espanya; segon, no sé si per la censura o per la incapacitat del traductor a la Espanya franquista els "partisans" van ser batejats com a "partidaris". Encara n'hi havia aquí.

El món del còmic
Toni Segarra