SILLAGE (ESTELA)
Autors: Philppe Bouchet (guions) i Jean-David Morvan (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, febrer 1998.

 

SILLAGE és una de les obres de ciència-ficció més innovadores dels darrers anys. Els àlbums d'aquests sèrie no poden deixar indiferent ningú, tant per la bellesa plàstica de les planxes com per la profunditat temàtica que s'amaga en unes històries que, tradicionalment, la gent considera que només interessen els fans del gènere.
Res més lluny de la realitat. Philippe Bouchet, el guionista, ha sabut recollir dins els seus fantàstics arguments alguns dels temes més polèmics de la societat europea del segle XXI.
Les aventures narrades tenen com a protagonista principal una noia jove, quasi una nena, procedent del planeta Terra. Navis, la nena, va criar-se en un món desconegut sense més companyia que la d'un robot i una mena de tigre d'una espècie desconeguda, que té la facultat de parlar, que ella anomena Houyo. La nau espacial en què viatjava va estavellar-se en un planeta quan ella només tenia mesos de vida. Criada doncs en una selva hostil, ha sobreviscut gràcies a l'ajut dels seus dos companys vivint dins el que queda de la seva nau. Com que no ha vist mai un ésser humà, no se sorprèn quan arriben al planeta uns estranys éssers que vénen del cel.
Si l'argument només fos aquest, poc interès tindria aquesta història "tarzanesca", malgrat els excel·lents dibuixos i la inventiva demostrada pel seu dibuixant, Jean-David Morvan. Però ja de bon començament els autors ens posen davant de problemes ètics i morals. Els qui arriben provenen d'un planeta on la temperatura ambiental és molt superior a la nostra i en què els humans no podrien sobreviure. De fet, el grup que trepitja el planeta on viu Navis és només una part dels incomptables éssers que viatgen per l'espai en un comboi format per milers de naus cercant planetes habitables que puguin substituir els d'origen, que s'estan morint.
Aquesta gran comunitat regida per un grup que s'anomenen "els Constituents" té per norma no ocupar cap planeta si s'hi detecta vida intel·ligent. Navis és l'únic ésser amb intel·ligència del planeta i els qui el volen ocupar ho han de fer de manera urgent perquè sense les condicions ambientals que necessiten s'estan morint sense possibilitat d'evitar-ho. Però instal·lar-se aquí suposa la mort o, en el millor del casos, l'exili de Navis.
Aquest, però, no deixa de ser un problema que possiblement molts veuran com a llunyà, encara que s'hagi produït a la Terra. En els àlbums següents es plantegen temes com el de la corrupció dels polítics, les lluites revolucionàries en benefici d'uns marginats que ho són poc si se'ls compara amb d'altres que estan pitjor, la lluita per l'emancipació de les dones sotmeses a règims d'esclavatge per part dels mascles i molts altres temes similars.
Especial interès té el cinquè volum, amb un títol que, expressament, s'ha escrit en caràcters indesxifrables que recorden, vagament, l'alfabet àrab. La història que s'hi narra és la d'uns terroristes suïcides que s'immolen, causant "danys col·laterals", com a forma de protesta per unes condicions de vida que en el millor dels casos, quan aconsegueixen treball, ho fan "com a esclaus, amb salaris que no els permeten superar el llindar de la misèria". En un lloc de la Unió Europea que ha patit atacs terroristes poden sonar estranyes les afirmacions que els autors s'atreveixen a fer quan diuen que "és difícil ajudar els qui han matat els teus amics però és l'única cosa que es pot fer si volem que un dia no matin també la nostra família".
El pas del temps ha consolidat aquesta sèrie com una de les més importants dels darrers anys.
SILLAGE ha estat publicada per Norma Editorial en castellà, a la col·lecció Pandora, sota el nom d'ESTELA.

El món del còmic
Toni Segarra