SILVER ROY, EL COMANDO SOLITARIO
Autors: Rafael González (guions ) i Antonio Bosch Penalva (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Espanya, 1947. Revista Pulgarcito. Editorial Bruguera

Rafael González va crear amb SILVER ROY un altre superheroi sense poders sobrenaturals si exceptuem el do d'aparèixer i desaparèixer misteriosament en el moment oportú sempre que se'l necessita. Això, junt a una vestimenta una mica exòtica -despullat de cintura per munt, amb pantalons i botes de muntar i amb una casc que li protegeix les orelles i li dissimula la cara, ha estat suficient per crear un mite en el panorama espanyol. A les seves aventures els dolents ho son sempre sense cap mena de dubte, son cruels i mesquins; afortunadament, però, també son fatxendes i estúpids. Les noies -sempre atractives- si son dels bons necessiten ser salvades i si son dels dolents sovint se'n penedeixen i acaben ajudant l'heroi.

L'acció transcorre al començament a Xina que està en plena lluita contra el Japó. Els xinesos son una cultura ancestral, pacífica i sàvia. El japonesos son malvats, estúpids, traïdors i maldestres. Més endavant l'acció es traslladarà a d'altres indrets tant d'una gran ciutat americana com de la profunditat de la selva africana.

Amb episodis de només tres pàgines no cal buscar massa profunditat als arguments. Silver Roy apareix, apallissa als dolents i desapareix. Sort en tenim dels dibuixos de Bosch Penalva inspirats clarament amb els de Caniff amb vinyetes que no tenen massa ratlles i on predominen els blancs amb grans taques negres que donen una visualitat plàstica memorable. Potser son els dibuixos i no pas les històries les que van fer de SILVER ROY un dels mites importants del còmic hispànic. L'estudiós Salvador Vázques de Parga creu que el privilegiat lloc que SILVER ROY ocupa en la història del còmic espanyol es deu més als seus valors artístics i sociològics més que a un record nostàlgic. M'atreviria a estar d'acord amb els seus valors artístics i discutiria molt els suposats valors sociològics. SILVER ROY representa la lluita anònima contra el mal sense esperar recompenses. Un model que Editorial Bruguera repetiria amb DOCTOR NIEBLA un altre mite important del còmic del nostre país.

El món del còmic
Toni Segarra