BIOTOPE
Guions de Olivier Apollodorus (Apollo).
Dibuixos de Thielleux Brüno. Colors de Laurence Croix
Lloc i data d'aparició: França, gener 2007. Editat per Dargaud

BIOTOPE és una interessant i contradictòria història ecologista que posa en qüestió una bona part dels seus plantejaments. Tres policies a bord d'una nau espacial son enviats a un sorprenent planeta la quasi totalitat del qual és una immensa selva verge. Només enmig d'aquesta exuberant vegetació una petita construcció humana -el Biotop- aplega un grup de científics amb la missió d'estudiar les particulars característiques d'aquest sorprenent món.

Entre aquests científics un d'ells -geòleg- ha estat assassinat pel seu ajudant que un cop detingut s'ha suïcidat. Atesa la sexualitat dels dos tot fa pressuposar que les dues morts has estat motivades per una qüestió passional. Tanmateix pot haver-hi una diferent explicació si parem atenció que els geòlegs son odiats per la resta de científics ecologistes que creuen que els primers estan treballant per possibilitar la futura instal·lació d'indústries mineres. Cosa que significaria la destrucció del idíl·lic planeta.

A mesura que la investigació avança descobrirem que la quasi totalitat dels científics està disposada a destruir la base i a matar els seus opositors per tal d'impedir que la Terra destrueixi l'equilibri ecològic del planeta. Ès impactant el final del primer episodi quan els autors deixen clar on pot arribar una idea correcta portada fins els seus límits.
Voler salvar un planeta potser és impossible quan els humans ja l'han pogut contaminar. Una part del planeta ara desèrtica era part d'una abundant vegetació -similar a la de l'altre part- devorada termites no originaries del seu ecosistema. M'ha semblat sorprenent no veure en tot el relat cap rastre d'aigua a la natura. Las llargues caminades dels personatges no han hagut de crear cap rierol, riu, llac o mar.

Si el guió es pot considerar interessant no podem qualificar de la mateixa manera els sorprenents dibuixos minimalistes i caricaturescs que segurament no seran apreciats per molts lectors i en canvi seran considerats magnífics per molts d'altres. Personalment els trobo divertits, atrevits i apassionants.

L'edició de la madrilenya editorial Dibbuks ha reunit els dos volums en un de sol.

El món del còmic
Toni Segarra