ORBITAL
Autors: Sylvain Runberg (guions) i Serge Pellé (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, abril 2006. Col·lecció Repérages de l'editorial Dupuis

Els lectors de còmic afeccionats a la ciència-ficció estaran d'acord a considerar la saga d'aventures de VALERIAN ET LAURELINE escrites per Pièrre Christin i dibuixades per Jean-Claude Mézières com a una de les millors que s'han fet mai.

Això mateix deuen pensar -de fet, ho han dit en alguna entrevista- tant Runberg com Pellé, guionista i dibuixant d'ORBITAL, que es confessen seguidors i grans admiradors de les aventures de la parella d'agents espaciotemporals.

I això es nota tant per la tria de la parella protagonista com pels temes tractats, encara que, lògicament, amb diferències significatives.

D'entrada, tenim també a ORBITAL una parella protagonista d'agents que en aquest cas es defineixen com a membres d'una oficina diplomàtica intermundial. Si la seu dels agents Valerian i Laureline és a Galaxity, la dels segons se situa a Orbital, una estació espacial que es troba en una altra dimensió. Hi ha també una diferència significativa: Galaxity és la capital de l'imperi galàctic terrestre, mentre que Orbital és la capital d'una confederació intermundial en què la Terra és el darrer planeta que acaba d'integrar-se. La diferència, pel que fa als protagonistes, és que els de la segona són d'orígens diferents. Caleb Swany és un jove que de noi, el 2278, va veure morir els pares a Praga en un atemptat terrorista provocat pels qui s'oposaven a la integració de la Terra en la Confederació Intermundial. L'actitud violenta d'aquests aïllacionistes va provocar, entre d'altres coses, la guerra amb els aliens de Sandjar. Ara, quinze anys més tard, Caleb ha de formar parella amb Mézoké Izzua, un/una agent d'aquella raça. Mantenir ambigu el sexe d'un dels protagonistes -malgrat algunes formes evidents- no és pas la primera vegada que s'utilitza en el còmic. Recordem, al respecte, el cas de KRATZY KAT de George Herriman, on l'autor juga amb l'article The que posa davant de Kat per deixar al lector en el dubte permanent de si és un gat o una gata el felí del qual està enamorat el pobre ratolí Ignatz, o la sèrie LE VAGABOND DES LIMBES, amb guió de Godard i dibuixada pel català Julio Ribera, en què Musky tan aviat pot ser un noi adolescent com una atractiva joveneta.

D'ORBITAL, se n'han publicat fins ara cinc àlbums. La primera aventura, que abasta els dos primers títols, Cicatrices (2006) i Ruptures (2007), recorda molt la de VALERIAN Bienvenidos a Alflolol, en què els dos agents han de mirar de trobar una solució que permeti treballar els colonitzadors d'un planeta sense perjudicar-ne els nadius.

En qualsevol narració basada en l'aventura és bàsica l'existència de, almenys, dos bàndols, individuals o col·lectius, enfrontats. En el cas d'ORBITAL tenim pel costat col·lectiu els aïllacionistes, que s'oposen fins i tots violentament a integrar-se a la confederació per motius de defensa del seu statu quo i fent servir per escampar el seu criteri arguments típicament racistes. Pel costat individual sempre hi ha, en aquest cas, el conseller Ekkhlid, que pretén ocupar el lloc d'Evona Toot, la primera dignatària.

Contra aquests lluiten Caleb i Mézoké, ajudats pel coronel Ulrich, la longeva pilot Nina Liebert i, sobretot, Agnus, un vaixell intel·ligent viu que pensa pel seu compte. Els mitjans utilitzats, sovint discutibles, suggereixen reflexions que ens poden ajudar a entendre alguns dels conflictes polítics i socials que es viuen actualment a la realitat.

En resum, una sèrie prou interessant per a ser llegida. Els àlbums ha estat publicats en castellà per Norma Editorial

Toni Segarra

El món del còmic
Toni Segarra