EL MÓN DEL CÒMIC
La portada es canvia el començament de cada mes

MATTÉO és una obra en cinc volums clarament diferenciats en dos moments històrics separats per uns anys de diferència i pel lloc on transcorre la història.

Jean Jaurés, diputat socialista, pacifista, i fundador del diari L'Humanité és assassinat el 31 de juliol de 1914 tres dies després que hagi esclatat la primera guerra mundial. La plana d'aquest diari donant la noticia és la primera vinyeta d'una obra que seguirà tots els conflictes bèl·lics entre les dues grans guerres que van assolar la humanitat en la primera meitat del segle vintè.

Mattéo fill d'un pescador anarquista espanyol emigrat viu al sud de França en un poblet, Cotlliure, a la vora del mar. Allà els vilatans corren entusiastes a allistar-se pensant que abans de final any ja podran tornar a casa amb una Alemanya derrotada i humiliada. La realitat s'encarregarà poc a poc de despertar els il·lusos.

Gibrat demostra els seu saber fer no només en els dibuixos sinó en la planificació de cada pàgina, l'excel·lent utilització dels diferents tipus de plans i mides a cada vinyeta o tira, dels colors esplèndids i del rigor en els edificis i espais cada cop que els personatges estan en llocs que podem reconèixer fàcilment.

ERAN DIEZ és la història en sis volums que narra la penosa retirada des de Moscou de deu membres del derrotat exèrcit napoleònic. Poc a poc i per a diferents causes, inclosa la traïció d'uns suposats companys, el nombre de fugitius anirà disminuint. Els russos volen venjar la destrucció i les matances ocasionades pels francesos en el seu avenç fins a la capital russa i aprofiten la dispersió de les tropes franceses que s'enfronten desmoralitzades a les dificultats climàtiques de l'hivern rus.

Probablement la col·lecció podia haver acabat al final del quart volum, un cop el protagonista ha aconseguit la seva venjança i pot, lliure i feliç, començar una nova vida. És difícil saber si el dos darrers volums van ser fets per motius comercials o, realment, formaven part del pla inicial de l'autor. El cert, però, és que la història que ens narra que, a part dels personatges, no té rés a veure amb els episodis és tant o més atractiva que la primera. Qui especuli amb la història gaudirà amb el final.

L'Àlbum del mes: VALERIAN