ARTICLES

ÁLBUMS

EL MÓN DEL CÒMIC
La portada es canvia el començament de cada mes

PORTADES

@ Toni Segarra

LITTLE NEMO IN SLUMBERLAND va ser la sèrie que va incorporar la fantasia i l'onirisme, també en la seva part gràfica, al món del còmic. Cada planxa dominical comença quan Nemo se'n va al llit, s'adorm i comencen unes aventures en un món en el que els personatges es repeteixen somni darrera somni. Al final de la planxa torna a la realitat despertant-se, caigut a terra embolcallat amb la roba del llit.

Richard Marschall en la presentació del primer volum dedicat a Winsor McCay afirma que "Little Nemo és la historieta de premsa més celebrada de tots els temps" i, una mica més endavant, ho rebla dient que "Possiblement va ser el millor comic strip publicat mai". Afirmacions discutibles si donem una ullada a la totalitat de còmics publicats. Tanmateix discutir-les no disminueix el valor d'aquesta obra mestra.

Utilitzant un tipus de grafisme molt influït per art nouveau l'autor ens convida a seguir les aventures de Nemo convidat pel rei Morfeu a visitar el seu regne on coneixerà la "Princesa" (sense nom), els seus companys i, sobretot, Flip primer el seu antagonista i després el gran amic. Cal destacar la brillant utilització dels colors i la imaginativa planificació de la planxa. LITTLE NEMO IN SLUMBERLAND pot ser consideratcom el primer gran clàssic de còmic americà.

SOLEIL FROID és una sèrie de tres volums ja acabada que planteja un tema típic de la ciència-ficció: la fi de la humanitat. Una fi que pot ser provocada per les activitats dels mateixos humans. La Organització Mundial de la Salut ha explicat que el problema no és si la pesta aviaria podrà mutar i ser mortal pels homes sinó quan ho farà? Cada cop més hi ha gent que pensa que el desenvolupament ens porta a la destrucció.

En les valls alpines un home acompanyat d'un robot de càrrega intenta cercar un refugi que li permeti escapar-se de una epidèmia que ha matat ja les tres quartes parts dels sers humans. Una epidèmia que ha estat provocada per un grup que considera que la única manera de salvar el planeta és destruir els qui pels seus interessos l'estant matant.

Jacob Damien amb els seus dibuixos realistes i els seus colors adequats ha sabut fer uns àlbums que interessen des del primer moment. La història ens és explicada amb flashbacks i, seguint l'itinerari dels viatgers, podem reconèixer molts llocs reals de la geografia francesa. Impressionant la planxa on veiem el que queda del viaducte de Millau.

L'Àlbum del mes: BLAKE Y MORTIMER