PEAU D'HOMME
Autors: Boulard Hubert (guions) i Fréderic Leutelir "Zanzim" (dibuixos i colors)
Lloc i data d'aparició: França, 3 de juny de 2020. Editorial Glénat

PIEL DE HOMBRE és una novel·la gràfica dibuixada per Boulard Hubert conegut per Zanzim, mort el febrer del 2020, i que ha obtingut, entre altres premis, el de millor àlbum al festival d'Angoulême de l'any 2021.

La història se situa en la Itàlia del Renaixement quan encara moltes poblacions no han sortit d'una edat mitjana fosca dominada pel fanatisme d'una religió opressiva i obsessionada per la sexualitat.

En la primera pàgina veiem que Bianca, de només 18 anys, observa des d'un balcó com la seva família està negociant el seu casament amb Giovanni. A ella li hagués agradat conèixer prèviament el seu futur espòs i una padrina seva li ofereix la possibilitat de vestir-se amb una pell d'home per poder mostrar-se amb la llibertat que tenen aquests fora de casa. En el seu nou cos de Lorenzo ella crea cerca una amistat amb Giovanni que paulatinament els portarà a estimar-se a la manera que ho fan dos homes.

El llibre d'un grafisme senzill, expressiu i elegant amb personatges caricaturescs, molt agradable de mirar i llegir, és un relat sobre la tolerància i la identitat sexual fet de manera poètica però també com una sàtira sociològica i una despietada crítica a la religió catòlica pel seu desequilibri a l'hora de jutjar la conducte d'homes i dones sempre en perjudici de les segones.

El dibuixant utilitza diferents cops amb encert planxes sense vinyetes en las que els personatges es mouen de dalt a baix creant un dinamisme poc freqüent en la majoria de còmics. La reproducció d'edificis i paisatges és molt encertada i convida a seguir llegint sense pauses. Un llibre que, en versió castellana ha publicat Norma Editorial, cal tenir en la vostra col·lecció.

El món del còmic
Toni Segarra